SCHIMMEL EN VORMING DAARVAN TE VOORKOMEN?

NEE.................!

Schimmelvorming in nieuwe en gebruikte gewassen zeilen, sprayhoods, bootkappen en dekzeilen etc is niet te voorkomen. Dit blijkt wel uit de vele zinnetjes op produkten of bij bedrijven onder garanties of aansprakelijkheid: "...wij geven geen garantie op het terugkomen van schimmels."

De schimmels die hier bedoelt worden zijn niet een specifieke schimmel, maar zijn schimmels in de ruimste zin van het woord. Een groot probleem in Nederland zijn algen en schimmels.

Door ons vochtige en steeds warmer wordende klimaat is het met onze huidige milieuregelingen onmogelijk geworden om doeken te fabriceren die alle vormen van schimmels tegengaan.

Door het broeikaseffect worden de schimmels juist in hun behoefte van warmte en vochtigheid voorzien!

Vroeger mochten er zware metalen en pesticiden in de vezels van doeken worden verwerkt die de groei van algen en schimmels vertraagden, tegenwoordig zijn deze stoffen verboden.

Het probleem voor zeilmakers en doekleveranciers van nu is dat het onmogelijk is geworden om op schimmelvorming garantie te geven.

Zo kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat een bootkap nog geen twee weken oud is en er al een schimmel is die de doek aan de binnenkant gebruikt om te groeien.

 

 

 

 

 

 

 

Hoe kan dit nu gebeuren?

Buiten het al genoemde feit van de huidige milieuregelingen is er nog een oorzaak die er vaak voor zorgt dat schimmels zich in een kort tijdsbestek gaan manifesteren. Vaak is het zo dat bij plaatsing van een nieuwe kap de oude kap met schimmel wordt verwijdert en de nieuwe diezelfde dag nog wordt gemonteerd zonder de boot eerst goed schoongemaakt te hebben.

De omgeving van de oude kap is als het ware geïnfecteerd met schimmel. Als de nieuwe kap wordt geplaatst maar de besmette omgeving wordt niet eerst zeer goed schoongemaakt dan is de kans dat deze schimmel in de nieuwe kap komt zeer groot. Daarbij komt nog dat een geïnfecteerd gebied met teakhout en stoffen, c.q. skai bekleding dit ontsmetten bijna onmogelijk maakt.(Uiteraard spreekt het voor zich dat -als het gebied ontsmet/schoongemaakt  kan worden- dit door de klant zelf gedaan moet worden, in overleg met de zeilmaker i.v.m. tijdsbestek e.d.) 

Schoonmaken van de omgeving slechts een remedie.

Nu lijkt het net of dat schoonmaken de remedie is voor dit schimmelprobleem in kappen, maar helaas, het is slechts een hulpmiddel en kan bij sommige schimmels uitkomst bieden. Er zijn ook schimmels die gewoon door de lucht verspreid worden net als een soort "griepvirus", als je pech hebt dan is de kans aanwezig de schimmel toch te krijgen.

De omgeving goed schoonmaken kan in veel gevallen voorkomen maar geeft nog geen garantie.

Onderzoek naar schimmels door grote doekfabrikanten.

Volgens Ten Cate Technical Textiles uit Nijverdal komen er jaarlijks ongeveer honderden nieuwe soorten schimmels bij en evolueren oude schimmels net zo snel weer in een nieuwe resistentere vorm.

Het is dus gewoon onmogelijk 1 middel te maken dat alle schimmels zal voorkomen omdat dit middel al snel zijn werking door resistentie van de schimmel enige tijd later zal verliezen.

EEN MIDDEL DAT ZEGT ALLE SCHIMMELS TE WEREN EN TE DODEN BESTAAT DUS NIET.