ONDERHOUD.

 

Een hoes, dektent, buiskap e.a. gaan in principe vele jaren mee, hoewel er een aantal omstandigheden zijn waarmee rekening gehouden dient te worden.

  • De zon. Deze maakt het doek genadeloos stuk.
  • Het klapperen van zeil: hierdoor raakt het materiaal heel snel beschadigt. Een flinke storm kan niet goed vastgemaakt doek binnen een week aan flinters hebben geblazen.
  • Weersomstandigheden: Ook regen/hagel, vogelpoep, luchtvervuiling van bijvoorbeeld Schiphol of fabrieken kunnen een doek aantasten.

Echter, materiaal dat op de juiste manier wordt gebruikt en bij tijd en wijle wordt schoongemaakt, kan makkelijk 10 jaar meegaan.

De meest gebruikte garens zijn van een kwaliteit polyester/katoen, deze gaan gemiddeld een jaar of vijf mee, na verloop van tijd hebben de weersinvloeden de garens zo aangetast dat de naden gaan loslaten. De Zeilerij gebruikt zoveel mogelijk een polyestergaren welke UV en waterafstotend is waardoor deze zo'n 10 jaar meegaat. (Volgens opgave en tests van de fabrikant)

Ter afronding nog enige tips voor het onderhoud van uw hoes, dekzeil, buiskap e.d. en/of zeilen:

  • Berg deze altijd goed droog op en leg ze niet nat weg.
  • Meestal is een spons voldoende om het doek schoon te maken. Anders is er speciale shampoo (diverse merken)in de handel om deze doeksoorten te reinigen en indien nodig weer te impregneren zodat het materiaal weer waterafstotend is. Geen harde straal erop en geen bleek of andere agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Uw hoes, cabriokap, tent etc. kunt u ook professioneel laten reinigen en impregneren. Dit is wel duurder dan het zelf doen, maar het wordt dan ook zeer proffesioneel behandeld. Bij de Zeilerij kunt u deze inleveren en behandeld weer ophalen. Het reinigen en impregneren gebeurt bij een professioneel bedrijf: Ultramar en Belser. Aan u de keuze.

 

BIJ ONS KUNT U UW ZEILEN, KAPPEN, TENTEN E.A. INLEVEREN OM PROFFESIONEEL GEREINIGD EN INDIEN NODIG GEÏMPREGNEERD TE WORDEN.

 

ZIJN SCHIMMELS TE VOORKOMEN? klik hier